Na wsiach nie ma zbyt wielu zakładów pracy, sklepów, fabryk i biur różnego rodzaju. Przeważają tam gospodarstwa rolne oraz zakłady przetwórstwa spożywczego. Praca w gospodarstwie rolnym może okazać się bardzo ciężka, jednak jest też w stanie przynieść sporą satysfakcję. Część pracowników jest tam potrzebnych przez okrągły rok. Część zaś zatrudnia się jedynie sezonowo, podczas zbiorów. Aktualnie większość gospodarstw jest wysoce wyspecjalizowanych i zajmuje się na przykład uprawą jednego rodzaju zbóż czy hodowlą jednego rodzaju zwierząt. Nie brakuje też jednak małych gospodarstw, zajmujących się różnymi uprawami oraz hodowlą różnych zwierząt. Zwłaszcza w gospodarstwach ekologicznych zwykle uprawia się różne rośliny i hoduje różne zwierzęta. Pracownicy w gospodarstwach rolnych zajmują się zwierzakami, karmią je, poją, czyszczą ich mieszkania, zbierają jajka, doją krowy. Wielu pracowników zajmuje się też sadzaniem i zbieraniem różnych zbóż czy warzyw. Wielu pracowników trzeba też latem, podczas zbiorów owoców i warzyw. Praca ta bywa bardzo ciężka, ale pozwala przebywać na świeżym powietrzu, opalić się i wzmocnić. Poza zawodowymi rolnikami sezonową pracę w gospodarstwach rolnych wykonują często uczniowie i studenci, którzy podczas wakacji pragną zarobić nieco dodatkowego grosza, szczególnie przy zbieraniu owoców.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply