Zatrudnienie w sklepie spożywczym

Zatrudnienie w sklepie spożywczym

Sklepy spożywcze to jeden z najpopularniejszych sklepów. Każdy człowiek musi bowiem często nabywać jedzenie, podczas gdy ubrania, książki, kosmetyki nie są nabywane aż tak często. Współcześnie buduje się sporo wielkich marketów, ale spoza nimi można też znaleźć niemało mniejszych sklepików spożywczych, rozlokowanych na osiedlach mieszkalnych. Aby dostać pracę w takim sklepie, nie trzeba wielkich kompetencji. Zwykle przyjmuje się osoby po maturze, a nawet po szkole zawodowej. W sklepie spożywczym trzeba pracować szybko, energicznie, umieć rozmawiać z klientami, być osobą miłą, uprzejmą, a przy tym dobrze radzić sobie z liczeniem. Rzecz jasna, w sklepie spożywczym, poza ekspedientami, są potrzebni pracownicy lepiej wykwalifikowani, którzy zajmą się księgowością, zamawianiem towarów czy innymi sprawami organizacyjnymi. W małych sklepach zwykle tym wszystkim zajmują się właściciele, ewentualnie tylko do spraw księgowości zatrudniając jakąś wykwalifikowaną siłę. W większych sklepach zaś zatrudnia się wyspecjalizowanych księgowych oraz menadżerów czy logistyków. W sklepie spożywczym praca bywa bardzo ciężka, nie jest też najlepiej płatna. Zazwyczaj podejmują ją kobiety, mężczyzn widać tam rzadziej, i to zwykle na wyższych stanowiskach. Oczywiście, menadżerowie czy księgowi dostają znacznie wyższa wypłatę.