Praca w restauracji

Praca w restauracji

Aktualnie powstaje wiele restauracji. Jest ich sporo w dużych miastach, gdzie ludzie często jadają poza domem, zwłaszcza w uroczyste dni. Jednak również w miejscowościach turystycznych nie brakuje restauracji. Tam stołują się osoby, które przybywają na wakacje. Jednakże praca w restauracjach w miejscowościach wypoczynkowych jest tylko w sezonie. Poza nim większość restauracji zostaje zamknięta bądź mocno ogranicza swoją działalność, likwidując na przykład ogródek. Praca w restauracji czeka na kucharzy, kelnerów, barmanów. Czasami zatrudnia się też dodatkowo sprzątaczki, aczkolwiek zazwyczaj sprzątają sami kelnerzy i barmani. Sprawami księgowości oraz kwestiami organizacyjnymi zajmują się zwykle właściciele, aczkolwiek czasami zatrudniają oni osobnych menadżerów i księgowych. W restauracji trzeba być osobą czystą, schludną, energiczną i uczciwą. Kucharze powinni doskonale gotować, umiejąc robić to zarazem smacznie iż a niewielkie pieniądze. Z kolei kelnerzy i barmani muszą być osobami zwinnymi, szybkimi, energicznymi, a przy tym bardzo miłymi i uprzejmymi. W pracy tej trzeba też nauczyć się zapamiętywać klientów, aby nie mylić zamówień. Praca w restauracji nie jest zbyt dobrze płatna, jednak załoga może liczyć na pokaźne napiwki, które okazują się zwykle równie wysokie, co sama wypłata.